Aktualności

Reprezentacja od kuchni. Leśniak i Kwiatkowski opowiadają nieznane historie ze zgrupowań

PIŁKA DLA WSZYSTKICH23.01.2021 

Kilka tygodni temu na kanale YouTube „Piłka dla wszystkich” rozpoczęliśmy cykl kulinarny, który prowadzi Tomek Leśniak, od 14 lat gotujący dla reprezentacji Polski w piłce nożnej. Dziś zapraszamy na drugi odcinek, w którym gościem Tomka jest rzecznik Polskiego Związku Piłki Nożnej Jakub Kwiatkowski. Znów można też wygrać atrakcyjne nagrody.

Kuba to człowiek, który – podobnie jak Tomek – od lat towarzyszy naszym piłkarskim gwiazdom podczas zgrupowań, treningów i meczów. Panowie wspólnie przygotują risotto, a przy okazji podzielą się z Wami reprezentacyjną kuchnią nie tylko rozumianą dosłownie.

Co piłkarze jedzą na obiad na zgrupowaniu? Co na obiad jada Krzysztof Piątek? Co wydarzyło się w Kopenhadze? Który trener był najsurowszy wg Tomka Leśniaka? Tego wszystkiego, oraz oczywiście jak przyrządzić pyszne danie, dowiecie się z poniższego filmu.

Kolejny odcinek przygotowany we współpracy z oficjalnym dostawcą warzyw i owoców dla reprezentacji Polski, siecią Biedronka, to także czas na kolejny konkurs! Ponownie przygotowaliśmy więc dla Was zabawę o nazwie #SwiezyTalent, polegającą na wrzuceniu posta ze zdjęciem Waszego ulubionego obiadu, który sprawdzi się w diecie sportowca.

Konkurs odbywa się w dniach 23 stycznia – 4 lutego 2021 roku na Facebooku i Instagramie. Za ważne zostaną uznane wyłącznie zgłoszenia zawierające zdjęcie potrawy i hashtag #SwiezyTalent.

Wygrać można zestaw nagród, składający się z kosza warzyw i owoców oraz gadżetów piłkarskiej reprezentacji Polski, a także replikę koszulki reprezentacji w rozmiarze dorosłym.

Zwycięzców ogłosimy 9 lutego 2021 roku.

Więcej szczegółów oraz regulamin konkursu załączamy na końcu artykułu.

Zapraszamy więc do gotowania i fotografowania. A gdyby ktoś chciał przygotować risotto według przepisu Tomka Leśniaka i Kuby Kwiatkowskiego – zamieszczamy przepis.

Risotto z warzywami i piersią z kurczaka (4 porcje)

1,5 szklanki ryżu do risotto Arborio
3-4 szklanki wody lub wywaru lub rosołu
2 łyżki masła klarowanego
Oliwa z oliwek
50 g zimnego masła  
100 ml wina białego wytrawnego
3 szalotki
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 cukinia
1 łodyga selera naciowego
2 szt. Pomidorów
50 g tartego Parmezanu + płatki parmezanu do posypania
Rukola
Oliwa truflowa do skropienia

 

4 piersi z kurczaka
Sól morska, pieprz czarny do smaku
Szczypta pieprzu Cayenne
Świeży tymianek do smaku
Oliwa z oliwek

 

Pomidory obieramy, kroimy na ćwiartki, wyciągamy nasiona, a następnie kroimy w kosteczkę.

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

Cukinię i selera, kroimy w drobną kosteczkę.

Szalotki i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W rondelku z rozgrzanym masłem klarowanym i oliwą, podsmażamy szalotkę i czosnek na zloty kolor, dodajemy ryż, ponownie podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając łyżką drewnianą lub plastikową (tak by nie pokaleczyć ziarenek ryżu). Do gorącego ryżu wlewamy wino i podsmażamy do momentu wyparowania alkoholu. Do całości dodajemy wody lub wywaru (nie całość) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie ugotowany na półtwardo. Podczas gotowania dodajemy warzywa pokrojone w kosteczkę (bez pomidorów). Konsystencję balansujemy poprzez dodawanie w trakcie gotowania wody lub wywaru. Do całości dodajemy pomidory, zimne masło i Parmezan. Doprawiamy do smaku, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Risotto musi mieć kremową konsystencję. Całość odstawiamy na 2minuty pod przykryciem.

Gotowe Risotto podajemy z rukolą, parmezanem skropione oliwą truflową.

Podajemy samo lub jako dodatek do kurczaka, ryby czy innego mięsa.

 

Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odstawiamy do odcieknięcie, a następnie czyścimy.

Talerz skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem czarnym, cayenne, solą i listkami świeżego tymianku. Piersi z kurczaka obtaczamy w przyprawach. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.

Mocno nagrzewamy grillową suchą patelnie i układamy na niej piersi z kurczaka.

Mięso grillujemy z obu stron przez kilka minut, do ścięcia się białka z wszystkich stron. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180˚C. Tak przygotowaną pierś kroimy w plasterki i podajemy z Risotto.

Risotto możemy też przygotować jako danie „jednogarnkowe”. W tym przypadku piersi z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę, przekładamy do miski, dodajemy oliwy, przyprawy i mieszamy. Pokrojone mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dodajemy do Risotto wraz z warzywami.

 

Wywar:

3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule białe
0,5 korzenia selera
0,5 pora
Natka pietruszki
1 udko z kurczaka
Sól, pieprz czarny do smaku
Woda około 3 litry

 

Warzywa obieramy, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki.

Udko z kurczaka płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

Przekładamy do garnka, zalewamy zimną woda i nastawiamy do gotowania na wolnym ogniu.

Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.

Tak przygotowany wywar przecedzamy przez sito.

***

Sponsorem kulinarnej serii z Tomkiem Leśniakiem jest Biedronka – Oficjalny Dostawca Warzyw i Owoców Reprezentacji Polski.

Pamiętajcie o konkursie i do zobaczenia:
– na YouTube – LINK
– na Instagramie – LINK
– na Facebooku – LINK
– na Twitterze – LINK
– w grupie – LINK

  • Regulamin Konkursu Świeży talent 2.pdf (167.82 kB)
    POBIERZ

Zobacz również

© PZPN 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. NOWY REGULAMIN ŁNP od 25.03.2019 REGULAMIN PROFILU UŻYTKOWNIKA PZPN Polityka prywatności