Aktualności
Reprezentacja od kuchni. Leśniak i Kwiatkowski opowiadają nieznane historie ze zgrupowań
Kilka tygodni temu na kanale YouTube „Piłka dla wszystkich” rozpoczęliśmy cykl kulinarny, który prowadzi Tomek Leśniak, od 14 lat gotujący dla reprezentacji Polski w piłce nożnej. Dziś zapraszamy na drugi odcinek, w którym gościem Tomka jest rzecznik Polskiego Związku Piłki Nożnej Jakub Kwiatkowski. Znów można też wygrać atrakcyjne nagrody.
Kuba to człowiek, który – podobnie jak Tomek – od lat towarzyszy naszym piłkarskim gwiazdom podczas zgrupowań, treningów i meczów. Panowie wspólnie przygotują risotto, a przy okazji podzielą się z Wami reprezentacyjną kuchnią nie tylko rozumianą dosłownie.
Co piłkarze jedzą na obiad na zgrupowaniu? Co na obiad jada Krzysztof Piątek? Co wydarzyło się w Kopenhadze? Który trener był najsurowszy wg Tomka Leśniaka? Tego wszystkiego, oraz oczywiście jak przyrządzić pyszne danie, dowiecie się z poniższego filmu.
Kolejny odcinek przygotowany we współpracy z oficjalnym dostawcą warzyw i owoców dla reprezentacji Polski, siecią Biedronka, to także czas na kolejny konkurs! Ponownie przygotowaliśmy więc dla Was zabawę o nazwie #SwiezyTalent, polegającą na wrzuceniu posta ze zdjęciem Waszego ulubionego obiadu, który sprawdzi się w diecie sportowca.
Konkurs odbywa się w dniach 23 stycznia – 4 lutego 2021 roku na Facebooku i Instagramie. Za ważne zostaną uznane wyłącznie zgłoszenia zawierające zdjęcie potrawy i hashtag #SwiezyTalent.
Wygrać można zestaw nagród, składający się z kosza warzyw i owoców oraz gadżetów piłkarskiej reprezentacji Polski, a także replikę koszulki reprezentacji w rozmiarze dorosłym.
Zwycięzców ogłosimy 9 lutego 2021 roku.
Więcej szczegółów oraz regulamin konkursu załączamy na końcu artykułu.
Zapraszamy więc do gotowania i fotografowania. A gdyby ktoś chciał przygotować risotto według przepisu Tomka Leśniaka i Kuby Kwiatkowskiego – zamieszczamy przepis.
Risotto z warzywami i piersią z kurczaka (4 porcje)
1,5 szklanki ryżu do risotto Arborio
3-4 szklanki wody lub wywaru lub rosołu
2 łyżki masła klarowanego
Oliwa z oliwek
50 g zimnego masła
100 ml wina białego wytrawnego
3 szalotki
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 cukinia
1 łodyga selera naciowego
2 szt. Pomidorów
50 g tartego Parmezanu + płatki parmezanu do posypania
Rukola
Oliwa truflowa do skropienia
4 piersi z kurczaka
Sól morska, pieprz czarny do smaku
Szczypta pieprzu Cayenne
Świeży tymianek do smaku
Oliwa z oliwek
Pomidory obieramy, kroimy na ćwiartki, wyciągamy nasiona, a następnie kroimy w kosteczkę.
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Cukinię i selera, kroimy w drobną kosteczkę.
Szalotki i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W rondelku z rozgrzanym masłem klarowanym i oliwą, podsmażamy szalotkę i czosnek na zloty kolor, dodajemy ryż, ponownie podsmażamy przez około 3 minuty, mieszając łyżką drewnianą lub plastikową (tak by nie pokaleczyć ziarenek ryżu). Do gorącego ryżu wlewamy wino i podsmażamy do momentu wyparowania alkoholu. Do całości dodajemy wody lub wywaru (nie całość) i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż będzie ugotowany na półtwardo. Podczas gotowania dodajemy warzywa pokrojone w kosteczkę (bez pomidorów). Konsystencję balansujemy poprzez dodawanie w trakcie gotowania wody lub wywaru. Do całości dodajemy pomidory, zimne masło i Parmezan. Doprawiamy do smaku, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Risotto musi mieć kremową konsystencję. Całość odstawiamy na 2minuty pod przykryciem.
Gotowe Risotto podajemy z rukolą, parmezanem skropione oliwą truflową.
Podajemy samo lub jako dodatek do kurczaka, ryby czy innego mięsa.
Pierś z kurczaka płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odstawiamy do odcieknięcie, a następnie czyścimy.
Talerz skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem czarnym, cayenne, solą i listkami świeżego tymianku. Piersi z kurczaka obtaczamy w przyprawach. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Mocno nagrzewamy grillową suchą patelnie i układamy na niej piersi z kurczaka.
Mięso grillujemy z obu stron przez kilka minut, do ścięcia się białka z wszystkich stron. Przekładamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy przez 12-15 minut w nagrzanym piekarniku na 180˚C. Tak przygotowaną pierś kroimy w plasterki i podajemy z Risotto.
Risotto możemy też przygotować jako danie „jednogarnkowe”. W tym przypadku piersi z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę, przekładamy do miski, dodajemy oliwy, przyprawy i mieszamy. Pokrojone mięso smażymy na rozgrzanej patelni i dodajemy do Risotto wraz z warzywami.
Wywar:
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule białe
0,5 korzenia selera
0,5 pora
Natka pietruszki
1 udko z kurczaka
Sól, pieprz czarny do smaku
Woda około 3 litry
Warzywa obieramy, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i kroimy na mniejsze kawałki.
Udko z kurczaka płuczemy pod zimną bieżącą wodą.
Przekładamy do garnka, zalewamy zimną woda i nastawiamy do gotowania na wolnym ogniu.
Dodajemy natkę pietruszki, sól, pieprz i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin.
Tak przygotowany wywar przecedzamy przez sito.
***
Sponsorem kulinarnej serii z Tomkiem Leśniakiem jest Biedronka – Oficjalny Dostawca Warzyw i Owoców Reprezentacji Polski.
Pamiętajcie o konkursie i do zobaczenia:
– na YouTube – LINK
– na Instagramie – LINK
– na Facebooku – LINK
– na Twitterze – LINK
– w grupie – LINK
-
Regulamin Konkursu Świeży talent 2.pdf (167.82 kB)POBIERZ