Aktualności
Reprezentacja od kuchni. Jak kadrowicze świętują swoje urodziny?
Dla kogo Tomek Leśniak przygotował podczas zgrupowania tort z ziemniaków? Kto go o to poprosił? W jaki sposób swoje urodziny świętuje reprezentantka Polski Sylwia Matysik? Na co celebrując urodziny pozwala sobie Bartosz Bereszyński? Czy piłkarze mogą jeść tradycyjny tort, a może ograniczają się wyłącznie do jego dietetycznej wersji?
Odpowiedzi na te i kilka innych pytań znajdziecie w trzecim odcinku serii kulinarnej realizowanej na kanale YouTube „Piłka dla wszystkich” we współpracy z Biedronką – oficjalnym dostawcą warzyw i owoców dla reprezentacji Polski.
Podobnie jak przy okazji poprzednich dwóch odcinków, tak i tym razem mamy dla Was konkurs pod tytułem #SwiezyTalent. Zadanie polega na opublikowaniu w mediach społecznościowych zdjęcia Waszej ulubionej potrawy, którą serwujecie gościom podczas urodzin, a która jest jednocześnie idealna w diecie sportowca.
Konkurs odbywa się w dniach 20 lutego - 3 marca 2021 roku. Za ważne zostaną uznane wyłącznie zgłoszenia zawierające zdjęcie potrawy i hashtag #SwiezyTalent.
Do wygrania jest zestaw nagród, składający się z kosza warzyw i owoców oraz gadżetów piłkarskiej reprezentacji Polski, a także replikę koszulki reprezentacji w rozmiarze dorosłym.
Zwycięzcy, a będzie ich trzech, zostaną ogłoszeni 10 marca 2021 roku.
Więcej szczegółów oraz regulamin konkursu znajdziecie na końcu artykułu.
Zapraszamy więc do gotowania i fotografowania. A gdyby ktoś chciał przygotować muffinki według przepisu Tomka Leśniaka i Piotra Wąsowskiego – poniżej zamieszczamy przepis.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli odmierzamy, przesypujemy do miski i mieszamy. Orzechy laskowe prażymy, czyścimy z pozostałości łupek i kruszymy na drobne kawałki. Marchewkę obieramy i trzemy na drobnym tarle, odciskamy i odmierzamy.
Do miski od miksera wybijamy jajka i ubijamy (pienimy), dodając stopniowo cukier. Ubijamy przez około 5 minut. Dodajemy syrop lub pastę z daktyli i ponownie miksujemy przez około 3 minuty. Miksując na wolnych obrotach i dolewając stopniowo olej kokosowy, dodajemy przygotowane wcześniej mąkę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy do momentu połączenia się wszystkich składników ze sobą.
Do ciasta dodajemy połowę przygotowanych orzechów, żurawinę oraz marchewkę, a następnie ponownie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut.
Chłodne ciasto przekładamy do wyścielonych papierem foremek na muffiny lub tortownicy o średnicy 25 cm, posypujemy drugą połową orzechów, ziarnami kakaowca i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 160˚C przez 45-60 minut. Upieczone ciasto studzimy i podajemy same lub z dodatkiem owoców sezonowych.
***
Sponsorem kulinarnej serii z Tomkiem Leśniakiem jest Biedronka – Oficjalny Dostawca Owoców i Warzyw Reprezentacji Polski.
Pamiętajcie o konkursie i do zobaczenia:
- na YouTube – LINK
- na Instagramie – LINK
- na Facebooku – LINK
- na Twitterze – LINK
- w grupie – LINK
-
Regulamin Konkursu YouTube Swiezy Talent 3.pdf (255.98 kB)POBIERZ