Aktualności

Reprezentacja od kuchni. Hamburgery po meczu, czyli klasyczny „cheat meal” sportowca

PIŁKA DLA WSZYSTKICH21.04.2021 
Ostatnio w serii kulinarnej z Tomkiem Leśniakiem przygotowywaliśmy piłkarskie śniadanie. Dzisiaj z kolei przyszedł czas na ulubiony moment w diecie każdego sportowca – tzw. „cheat meal”, czyli delikatne odstępstwo od codziennego rygoru żywieniowego. Pizza, tortilla, pierogi – te wszystkie potrawy można raz na jakiś czas, po dużym wysiłku, zjeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Gościem piątego odcinka serii był Dariusz Ślęzak, czyli znany i lubiany DJ Ucho, który jako spiker obsługuje imprezy sportowe na całym świecie – od Igrzysk Olimpijskich czy zawodów Pucharu Świata w skokach narciarskich, przez mecze młodzieżowych reprezentacji Polski w piłce nożnej, po organizowany przez PZPN dziecięcy turniej „Z Podwórka na Stadion o Puchar Tymbarku”. Darek prowadzi go od 15 lat. W tym czasie poznał tysiące dzieci, spośród których część gra dzisiaj w reprezentacji Polski.

I to właśnie m.in. o nich przy okazji wspólnego gotowania rozmawiał z szefem reprezentacyjnej kuchni. Okazuje się, że jeden z kadrowiczów od dziecka jest na tyle pewny siebie, że już jako 10-latek próbował ingerować w playlistę układaną przez DJ’a. Który? O tym opowiada sam Ucho.

Nasz gość podzielił się również swoimi przemyśleniami na temat pracy spikera i powspominał największą imprezę, jaką miał zaszczyt prowadzić, czyli Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Soczi. Nie zabrakło też wątków muzycznych. Tomek Leśniak zdradził m.in. który z kadrowiczów potrafi pięknie grać na fortepianie.

Co w zawodzie spikera jest najtrudniejsze? Gdzie stołują się sportowcy podczas Igrzysk Olimpijskich? Jakie „shoty” piją przed śniadaniem polscy piłkarze?

Odpowiedzi na te i kilka innych pytań znajdziecie w filmie, na którym Tomek i Darek przyrządzają hamburgery wołowe, serwowane zwykle w ramach kolacji po zwycięskich meczach reprezentacji Polski.

Jak podkreślił Tomek, stałym elementem naszej serii z Biedronką jest konkurs pod nazwą #SwiezyTalent. Aby wziąć w udział w kolejnej jego odsłonie, należy opublikować w swoich mediach społecznościowych post ze zdjęciem przedstawiającym przygotowany przez uczestnika jego ulubiony „cheat meal”, czyli danie będące nagrodą za regularną dietę i aktywność fizyczną. Post należy opatrzyć hasztagiem: #SwiezyTalent.

Konkurs odbywa się w dniach 24 kwietnia – 14 maja 2021 roku. Za ważne zostaną uznane wyłącznie zgłoszenia zawierające zdjęcie potrawy i hashtag #SwiezyTalent.

Do wygrania są zestawy składające się z: kosza warzyw i owoców od Biedronki, gadżetów piłkarskiej reprezentacji Polski oraz repliki koszulki reprezentacji w dorosłym rozmiarze. 

Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 21 maja 2021 roku. Nagrodzone zostaną trzy osoby. Więcej szczegółów znajdziecie w regulaminie konkursu umieszczonym na końcu artykułu.

Idźcie zatem na trening, a po powrocie przygotujcie „cheat meal”, który później będziecie mogli z czystym sumieniem zjeść! Zróbcie zdjęcie swojej potrawie i pochwalcie się nią na swoich profilach w mediach społecznościowych! Ku inspiracji, poniżej zamieszczamy przepis na „reprezentacyjnego” burgera.

Pasta z awokado

2 dojrzałe awokado

Mała wiązka kolendry

Limonka

1 czerwona cebula

Sól morska

Pieprz Cayenne

Salsa Pomidorowa

2 obrane pomidory 

Mała wiązka kolendry

1 czerwona cebula

Oliwa z oliwek

Sól morska

Pieprz czarny

Wykonanie:

Pasta z awokado

Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kolendrę drobno siekamy. Awokado obieramy, wyciągamy pestkę, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy łyżeczkę soku z limonki, szczyptę soli i pieprzu Cayenne. Całość rozgniatamy widelcem i mieszamy z cebulą oraz kolendrą.

Salsa Pomidorowa

Obrane pomidory kroimy w drobną kosteczkę, odcedzamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Kolendrę drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mięso wraz z tłuszczem kroimy w kostkę i mielimy w maszynce na średnim sicie (można również kupić gotowe, dobrej jakości mięso mielone wołowe). Przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy sól (2 łyżeczki) oraz pieprz (według uznania). Dodajemy lodu kruszonego lub zimnej wody i całość dokładnie wyrabiamy rękoma.

Dobrze wyrobione mięso formujemy w 4 kule, a następnie z każdej kuli formujemy hamburgery. Żeby mięso nie przyklejało się do dłoni, moczymy dłonie w zimnej wodzie. Uformowane hamburgery wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i smarujemy je oliwą.

Na bardzo rozgrzaną patelnię grillową lub teflonową sypiemy szczyptę soli morskiej i kładziemy hamburgery. Mięso grillujemy trzymając dłużej na pierwszej stronie, a następnie obracamy i „dociągamy” według własnych preferencji. Gdy mięso będzie już prawie gotowe, odkładamy je na talerz na 2 minuty, by „odpoczęło”, a następnie kładziemy ponownie na patelnię na 1 minutę. Podajemy z dodatkami. Hamburgery możemy również przygotować na grillu ogrodowym.

Liście sałat płuczemy pod zimną bieżącą wodą i odstawiamy, by odciekły. Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w plasterki.

Dolną część bułki smarujemy pastą z awokado, układamy na niej liście sałaty, pomidora, ogórka, cebulę, a następnie układamy mięso. Dodajmy łyżkę salsy pomidorowej i całość przykrywamy górną częścią bułki, posmarowaną Ajvarem.

Smacznego!

***

Sponsorem kulinarnej serii z Tomkiem Leśniakiem jest Biedronka – Oficjalny Dostawca Owoców i Warzyw Reprezentacji Polski.

Pamiętajcie o konkursie i do zobaczenia:
- na YouTube – LINK
- na Instagramie – LINK
- na Facebooku – LINK
- na Twitterze – LINK
- w grupie – LINK
  • Regulamin Konkursu YouTube Swiezy Talent_5.pdf (255.66 kB)
    POBIERZ

Zobacz również

© PZPN 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone. NOWY REGULAMIN ŁNP od 25.03.2019 REGULAMIN PROFILU UŻYTKOWNIKA PZPN Polityka prywatności