Aktualności
Reprezentacja od kuchni. Co zjeść na śniadanie, aby zwiększyć swoją efektywność w czasie meczu?
Który z kadrowiczów zwraca szczególną uwagę na grubość naleśników? Jaka potrawa została dodana do porannego menu reprezentacji z myślą o Mateuszu Klichu? Na co pozwala sobie rano Robert Lewandowski? To wszystko i wiele więcej zdradził nam Tomek.
O swoich śniadaniowych preferencjach opowiedziały także reprezentantki Polski: Dominika Grabowska i Weronika Zawistowska, a skoro w naszej kuchni gościliśmy Adama, to nie mogło zabraknąć tematów egzotycznych. Czym jest balut, czyli przysmak wietnamskich piłkarzy? W którym kraju białko jajka ma… czarny kolor? Gdzie zamiast popcornu dostać można suszoną szarańczę?
Pytań jest mnóstwo, a odpowiedzi na nie wszystkie znajdziecie w 4. odcinku naszej serii:
Stałym elementem naszej serii z Tomkiem Leśniakiem i Biedronką jest konkurs pod nazwą #SwiezyTalent. Aby wziąć w nim udział, należy opublikować na swoim profilu na Facebooku lub Instagramie publiczny post ze zdjęciem przedstawiającym przygotowane przez uczestnika jego ulubione danie śniadaniowe, które równocześnie jest idealne dla sportowca. Post należy opatrzyć hasztagiem: #SwiezyTalent.
Konkurs odbywa się w dniach 27 marca – 15 kwietnia 2021 roku. Za ważne zostaną uznane wyłącznie zgłoszenia zawierające zdjęcie potrawy i hashtag #SwiezyTalent.
Do wygrania są zestawy składające się z kosza warzyw i owoców, gadżetów piłkarskiej reprezentacji Polski oraz repliki koszulki reprezentacji.
Zwycięzcy zostaną ogłoszeni 22 kwietnia 2021 roku. Nagrodzone zostaną trzy osoby. Więcej szczegółów oraz regulamin konkursu znajdziecie na końcu artykułu.
Nie zwlekajcie! Gotujcie, fotografujcie swoje piłkarskie śniadania i chwalcie się nimi na swoich profilach w mediach społecznościowych! Ku inspiracji, poniżej zamieszczamy przepisy na dania Tomka, w przygotowaniu których pomagał mu Adam.
Przepis nr 1:
Konfitura śliwkowa
1 kg świeżych śliwek
150 g miodu lub cukru
1 laska wanilli
1 szt. cynamonu
Woda
Konfitura z dyni
1 kg obranej i pokrojonej w kosteczkę dyni
150 g miodu lub cukru
4 goździki
2 gwiazdki anyżu
2 kardamony
1 szt. cynamonu
Woda
Do gotującej się wody wsypujemy płatki jaglane. Gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy płatki wchłoną wodę, dolewamy mleko kokosowe, konfiturę z dyni i dokładamy wszystkie sypkie składniki oraz suszoną żurawinę i śliwki. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku miodem i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości płatków. Tak przygotowaną ,,jaglankę” podajemy z łyżką konfitury śliwkowej i tartymi kasztanami.
Konfitura śliwkowa
Śliwki płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy 2 łyżki wody, miód lub cukier, wanilię i cynamon, a następnie gotujemy na wolnym ogniu (często mieszając) do momentu rozgotowania się owoców i odparowania wody. Tak przygotowaną konfiturę, przekładamy do suchych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Konfitura z dyni
Dynie przekładamy do garnka, dodajemy 100 ml wody, miód lub cukier, przyprawy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu (często mieszając) do momentu rozgotowania się owoców i odparowania wody. Wyciągamy przyprawy. Tak przygotowaną konfiturę, przekładamy do suchych słoików i pasteryzujemy przez 15 minut.
Przepis nr 2:
Świeże owoce: borówki, maliny, jeżyny, porzeczki, truskawki, ananas itp.
Mus Mango
1 świeże dojrzałe mango
Świeży imbir
Miód lub cukier do smaku
Sok z cytryny
Kurkuma świeża
Przegotowana woda
Mus Mango
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miksera.
Imbir i kurkumę obieramy, drobno siekamy i przekładamy do mango. Dodajemy odrobinę wody, soku z cytryny i miodu, a następnie całość miksujemy.
Tak przygotowany mus idealnie nadaje się jako dodatek do ryżanki.
W rondelku nastawiamy wodę do gotowania. Na gotującą wodę wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy płatki wchłoną całą wodę, dolewamy mleka kokosowego i dokładamy wszystkie sypkie składniki. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku miodem i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut do miękkości płatków. Tak przygotowaną ,,ryżankę” podajemy ze świeżymi owocami i musem mango.
***
Sponsorem kulinarnej serii z Tomkiem Leśniakiem jest Biedronka – Oficjalny Dostawca Owoców i Warzyw Reprezentacji Polski.
Pamiętajcie o konkursie i do zobaczenia:
- na YouTube – LINK
- na Instagramie – LINK
- na Facebooku – LINK
- na Twitterze – LINK
- w grupie – LINK
-
Regulamin Konkursu YouTube Swiezy Talent_4.pdf (255.08 kB)POBIERZ